03/07/2022

Ingen dans på roser

En halv million nordmenn drømmer om å bli gründer, men bare en av ti realiserer drømmen og kun halvparten lykkes. Av alle som stifter selskap i Norge er bare en av fem kvinner. Og selv om det til tider er hardt – så trenger vi at flere våger –  så her er mine erfaringer så langt.

Det nærmer seg 8. mars, kvinnedagen, men for oss markerer det også en annen viktig dag. Byrået vårt har 6-års dag og for en reise det har vært! 

I full gang med å male de første lokalene

Blåveiser og avslag gir gjødsel

Da jeg startet Something Good var jeg livredd for å feile og gi avkall på alt som er trygt – på noe jeg vet at få lykkes med. Jeg sto lenge med lilletåa i vannet, men en dag valgte jeg å hoppe i det med begge bena, og noe magisk skjedde. Frykten jeg kjente på ble til noe annet. Den ble til mot. Fra den dagen har byrået vokst organisk med kundenes behov. Vi har gledet oss over seiere og lært oss å takle å få en blåveis eller et nei. Hvis motgang er gjødsel for å skape karakter, så har vi i alle fall fått mange poeng der. 

Når eventyr snur 

For nesten nøyaktig to år siden reiste jeg til Kypros for å feire 4-årsdagen til Something Good. Det sies at når et selskap har kommet over fem-års-kneika så er det over det verste, så vi var kun ett år unna. Til turen hadde jeg med meg en notatbok der alle tankene om selskapets vekst skulle få plass. For vi galopperte! Jeg hadde alltid sett for meg et byrå som var stort nok til å løse komplekse oppgaver, men ikke så stort at vi glemte å gjøre dem med lidenskap. Og det skulle jeg legge til rette for. På dette tidspunktet var det 11 mennesker i byrået og fortsatte veksten, ville vi måtte ansatte flere. Med samme utvikling i ett år til, ville vi bli Gaselle-bedrift. For et eventyr! 

I to dager satt jeg i en slags lykkerus med nesa dypt ned i notatboka, før jeg så opp og innså at Norge og resten av Europa var i ferd med å stenge ned. Jeg kom meg på siste fly før Kypros stengte flyplassen og dro hjem til et land som var noe helt annet enn det jeg hadde reist fra. Fra den dagen av og ganske langt frem i tid var den nye hverdagen langt ifra det eventyret jeg skulle legge til rette for i notatboken min. 

Mellom permitteringer og kompensasjonsordninger var jeg hjemmeskolelærer (tidens verste, i følge min yngste sønn) og forsøkte å hjelpe kunder som hadde fått verden snudd opp ned. Jeg håndterte krise i mitt eget byrå, satt i kriseledelse for noen kunder, og tørket neseblod når den yngste hadde slått til den eldste på hjemmebanen. Jeg følte meg halvveis på alle arenaer.

Å være tro mot selskapets sjel

Det har tidvis virket bekmørkt, men denne våren er det noe som for første gang på to år endelig virker annerledes. Til tross for at verden er i ubalanse, så er optimismen å spore der ute. Vi begynner å ha flere kundemøter igjen og kundene er sultne etter å gjøre ting. Mange har holdt tilbake budsjetter, utsatt prosjekter og er sulteforet på å skape noe sammen med andre. Fortvilelse blir sakte men sikkert til håp og mot. Vi har dessuten funnet tilbake til selskapets sjel og blitt minnet på hvorfor vi ble til. 

Så skal du starte for deg selv, må du belage deg på å stå i mye.  Men det meste går bra, og etter en kald vinter kommer alltid en varm vår – eller som Bobbysocks sang så fint:

«Når du tror du er sjanseløs

Bare never mot kald betong

Så har en blytung vinter

et bud om en ny sesong»

Så hva har jeg lært etter seks år som gründer:

  • Snakk med de ansatte selv når du ikke har alle svarene. For noen er en krise noe som også kan gi et kick dersom du vet hva ståa er, hva som må til og begynner å tenke på hva du kan bidra med. Jeg opplevde selv å bli skomakerens barn og ble dårligere på internkommunikasjon.  
  • Tilpass det du leverer ut fra verden rundt deg. Når du plutselig er forhindret til å gjøre ting på en måte du er vant med, så må du finne nye måter å gjøre det på. 
  • Ikke la redsel ta overhånd: Redsel for å feile har kun et utfall: det paralyserer. Det gjelder å tørre å satse, selv når ting har gått feil. Nettopp når man har møtt motstand, eller gjort feil eller man jo langt bedre rusta til å lykkes. Jeg er ikke glad for alle feil jeg har gjort, men jeg er definitivt blitt beriket av dem. Føl deg ikke mislykket av feil, de gjør deg menneskelig og feiltastisk. 
  • Bra folk rundt deg er det viktigste for å lykkes! Omgi deg med gode folk og ha en klok rådgiver som kan veilede deg, som du kan gråte på skuldra til og som heier ekstra på deg! 
  • Dress for success: Det er ingen dag du heller trenger høye hæler eller favoritt-kjolen din mer enn på en gråværs-dag.

Jeg er glad for alt det spennende vi har fått lov å jobbe med og for alle de fine kundene som har gitt oss tillit. OG selv om nedturene som gründer er kjipe, så kan jeg også love at oppturene smaker desto bedre. 

Og sitter du med en god idè som du drømmer om å realisere, hopp i det. Norge trenger flere kvinnelige gründere.

God 8. mars! 

SHARE this article
Se prosjekt