11/12/2018

For mye på hjertet

Fatt deg i korthet.

​Om du virkelig brenner for en sak, er det ofte vanskelig å vite når man bør stoppe slik at man ikke pepre ned saken med gode hensikter og argumenter. Det skjer både med politikere og kommunikasjonssjefer:
Man har så mange gode poenger og argumenter man vil ha med. Men i stedet for å nå frem, sitter tilhøreren foran deg med tomt blikk og tenker heller på hva de skal spise til middag. De har allerede glemt saken din eller hvorfor de skal bry seg.

Ego

Det sørgelige med å jobbe på kundesiden er at man fort blir blind på sitt eget produkt og tror detaljene ved det man tilbyr er viktig for folk flest. Men la oss være brutalt ærlig: Folk flest bryr seg sjelden om et produkt. De bryr seg om det som er viktig i sine egne liv. Det betyr ikke at virksomheter ikke kan melde noe interessant, men de må løfte blikket og se seg selv utenfra, med “mannen i gata” sine øyne.

Hva er det med deg som er interessant for din kunde eller velger?

Kutt til kjernen

Når vi i Something Good medietrener ledere eller talspersoner, har vi en enkel strategi: Ingen klarer å huske alt, men alle klarer å huske tre ting. Det betyr at når du skal å gå inn i et møte eller intervju, så bør du spisse saken din til å omhandle tre tydelige punkt. Kall det gjerne en budskapspyramide, og start alltid med å fortelle det som er aller viktigst først.

Aller viktigst
Veldig viktig
Viktig

Hva er din saks tre viktigste knagger?

Saftige formuleringer

Selv om vi på ingen måte er personlig fan av Listhaug, er hennes metode som tidligere PR-rådgiver enkel og effektfull. Hun knagger saken fra sitt ståsted i en setning som både oppsummerer saken og er enkel å gjenfortelle for hennes følgere. Slik som f.eks: “Man kan ikke bare nyte, man må også yte”. Listhaug har alltid velgeren i bakhodet når hun griper mikrofonen, og er ikke redd for å komme med saftige budskap som fenger. Det gjør det enkelt for andre å dele hennes budskap.

Hvordan kan du spissformulere din sak ned til en setning eller et bilde?

For å oppsummere
Neste gang du skal i ilden, sett av tid til å tenke igjennom hva som er det viktigste inntrykket motparten skal sitte igjen med. Lag gjerne en jukselapp hvor dine tre nøkkelpunkt står skrevet, og se om du kan tydeliggjøre disse punktene gjennom en spissformulering.

SHARE this article
Se prosjekt