10/13/2017

Framtidas kjøpesenter

Sverige ligger liksom alltid et lite hestehode foran på alt. Irriterende og inspirerende på en og samme tid. Som dette for eksempel; Et helt kjøpesenter som utelukkende består av brukte varer og kommer det ting inn som er ødelagt så blir de reparert av de ansatte og solgt. Dette er sirkulær økonomi i praksis.

​I Eskilstuna like utenfor Stockholm ligger det et kjøpesenter som vi håper vi får se mange flere av fremover. Retuna Recycling Gallery er altså et kjøpesenter som utelukkende består av produkter som er resirkulerte, økologiske eller bærekraftig utviklet. Noens skrot er andres skatt osv

Foto: www.retuna.se

Kjøpesenteret åpnet i 2015 og er et populært innslag i lokalsamfunnet. Både for de som ønsker å bli kvitt ting som vanligvis ville gått rett på skraphaugen, men også for de som trenger ting som ikke på død og liv trenger å være nytt. Alt som kommer inn blir nøye inspisert av de ansatte og det som kan repareres blir satt i stand og solgt. Dette kan være alt fra sykler. klær og datamaskiner til møbler og byggematerialer. Sirkulær økonomi er et av mange populære moteord om dagen, men ser man på forbruket i verden så det høyst nødvendig og noe som bare burde utvides til langt utenfor Eskilstuna. Fretex er godt i gang og har mange flotte butikker i Oslo, men håper de tar steget enda lenger og tar flere produkter inn i sortimentet sitt. Her ligger det uendelig med muligheter.

Foto: www.retuna.se

World Economic Forum trekker den sirkulære økonomien fram som noe mer enn en trend. Dette er definitivt noe vi kommer til å se mer av. Økende priser på råvarer på grunn av nevnte forbruk er den enkle grunnen til det. Da er det helt essensielt at vi utnytter det vi allerede har og bygger økonomiske og bærekraftige modeller rundt det.
Forumet trekker også fram det store plast-problemet vi ser i verden i dag. Som mange vet er det spådd at vi kommer til å ha mer plast enn fisk i havet innen 2050 så dermed er det essensielt at dette materialet er både noe vi kan produsere mindre av, men også sette i omløp gjennom gjenbruk og resirkulering. Da må også gjenbruks-økonomien tenke nytt fordi hele 86% av all plast som produseres går rett på dynga og veldig ofte rett i havet.

Foto: www.retuna.se

Med Retuna Recycling Gallery og andre, lignende initiativ er vi uansett på rett spor. Dette er noe vi håper og virkelig tror vi kommer til å se mye mer av. Så; ja, takk til svenske tilstander på miljøfronten. Stå på Sverige, vi er imponert. Igjen.

SHARE this article

Leave a Reply

Se prosjekt