10/27/2017

Keiserens lånte fjær

Når Siv Jensen kler seg ut som en indianer dagen etter statsbudsjettet legges frem da våkner krenke-Norge til liv. Hele medie-Norge står nærmeste på hodet og alle skriver om det. Men særdeles få får med seg at kostymeballet på Stortinget tar all fokus bort fra ukas viktigste sak: Innholdet i statsbudsjettet.

Kunsten å skape digresjon

En tryllekunstner kjørte en gang et triks for meg. Han hadde en kortstokk i hånden og på fem av kortene var de tradisjonelle symbolene byttet ut med bilder av barn i ulike positurer. Han ba meg telle hvor mange av kortene som hadde disse andre symbolene og jeg fulgte nøye med mens jeg korrekt telte opp fem kort. Så spurte han om jeg så den hemmelige beskjeden. Jeg ristet på hodet.
”Niks, jeg har ikke sett noen hemmelig beskjed. ”
”Selvsagt har du ikke det, fordi jeg ba deg se på kortene og mens du stirret på forsiden så glemte du å se på baksiden. Der sto beskjeden.” Du ser altså det du ser etter, men noen ganger ligger det viktigste i det som er rundt eller bak.

Den gamle historien dukket opp da jeg tenkte over alt oppstyret som var rundt finansministerens årlige budsjettfremleggelse og mest av alt det hun hadde på seg. Jeg er ikke så opptatt av hvor uetisk eller umusikalsk selve utkledningen var, men jeg finner en dyp fascinasjon i at når Siv Jensen, en av landets mektigste personer legger frem statsbudsjettet, så snakker hele media-Norge om utkledningen. De snakker om budbringeren fremfor det som burde være det viktigste; Statsbudsjettet.

Eldste PR-trikset i boka

Nå skal jeg være forsiktig med å si at utkledningen var iskaldt planlagt, og jeg tror det heller ikke. Men om det skulle være det, så er det bare en ting å si: Gratulerer med dagen til Siv og hennes geniale PR-rådgivere. De har i såfall brukt det eldste trikset i boka: Skap oppmerksomhet rundt noe annet dersom du ønsker å dreie diskusjonen bort fra det folk ellers ville snakket om og burde snakke om. Til medie-Norge får vi bare håpe lyset snart kommer på igjen, for de siste dagene har det vært litt mørkt på kinoen.

SHARE this article

Leave a Reply

Se prosjekt