I løpet av en dag scroller vi i snitt 180 meter. Skal du lykkes med å ikke drukne i mengden og la det ende opp som en støyfaktor, ligger hele nøkkelen i å mestre historiefortellingens kunst. De som mestrer kunsten klarer å engasjere og bevege. De skaper faktisk kjemiske reaksjoner i hjernen vår.
Forskjellen på informasjonsformidling og historiefortelling
Noen mennesker og virksomheter har en evne til å treffe oss rett i Solar Plexus når vi hører dem snakke. De mestrer historiefortellingens kunst til fingerspissene og ordene gir dem makt til å påvirke og få med seg mennesker. De evner mer enn å bare informere oss eller presentere rasjonelle fakta. De evner å beveger oss og får oss til å snakke videre om dem! Så hva er det de sier, som gjør at de treffer hjertet og engasjerer folk?
Argumentets kraft er nemlig sjelden tilstrekkelig for å nå gjennom, og årsaken til det finner vi i hvordan hjernen vår er konstruert. Enten du skal selge et produkt, endre en holdning, en oppfatning eller få gjennomslag for en politisk løsning, så har du langt større sjanse for å nå gjennom støymuren om du mestrer historiefortellingens kunst. Vi har drevet med historiefortelling i alle tider, fra hulemalerier til TikTok og instastories, så hva er det som gjør det så effektfullt?

Historiefortelling er en telepatisk klem til målgruppen din
Når vi bare bruker logos som virkemiddel, altså argumenter og fakta, aktiveres kun språksenteret i hjernen. Når vi driver historiefortelling aktiverer vi den emosjonelle delen av hjernen og da frigjøres hormonet Dopamin. Dopamin gjør oss engasjerte, fokuserte og det motiverer oss. Når en spennende historie som når sitt topp-punkt, frigjøres hormonet Kortisol som gjør oss oppmerksomme. Når en historie rører oss, får oss til å le, gråte eller føle empati, frigjøres Oxytocin. Hormonet bidrar til å knytte bånd mellom oss og mottakeren av budskapet (det er en grunn til at hormonet også kalles kjærlighetshormonet). Når Oxytocin frigjøres gjennom historiefortelling kjenner vi på den samme følelsen som vi gjør når vi får en klem. Tenk for et kraftfullt virkemiddel historiefortelling er, når du faktisk skaper en kjemisk reaksjon i hjernen til et annet menneske!
Det å kunne gi målgruppen din en klem gjennom skjermen er det få som har et bevisst og aktivt forhold til. Men det er mulig! De beste historiefortellerne vet hvor kraftfullt virkemidlet er, og bruker det for alt det er verdt.
Så hvordan bygger du en historie som snakker til den rasjonelle hjernen gjennom det bankende hjertet? Her er fire enkle tips:
- Etos, patos og logos. Et eldgammelt retorisk virkemiddel som aldri går av moten. Tenk over og bruk alle tre i dine forberedelser.
- Start med hvorfor det du forteller er viktig, og etabler det tidlig.
- Husk hvem du snakker til, eller aller helst, med. Hva er de opptatte av, hvordan tenker de, hvilke verdier har de (etos). Bruk dem i historiefortellingen din. Enten målet med kommunikasjonen er å endre holdning, påvirke forbrukeradferd eller få noe på dagsordenen, må du kjenne målgruppen din.
- Spor til handling: Når vi hører en god historie, så leter vi alle etter en plass i den historien. Hvordan vi kan bidra eller handle. Motiver målgruppa di og call to action!
Lykke til med å engasjere målgruppen din!