2018

Lesing fører til store ting

Kunde
ARK Bokhandel

ARKs barnebokpris er en litterær pris som tildeles årets beste barnebok. Juryen består av 10.000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra skoler over hele landet. For å gjøre ARK relevant for flere, tok vi tak i et samfunnsproblem som både barn og voksne føler på, og belyste det på en måte som berørte mange.

lesing-forer-til-store-ting-min
Utfordring:

ARK har i en årrekke delt ut barnebokprisen. Prisen er ment å løfte frem barnebokforfattere og den generelle interessen rundt barnebøker og leseglede. I de senere årene har interessen vært lav og ARK hadde et stort behov for å reaktualisere prisutdeling og fortelle om viktigheten rundt barn og leseglede.

Idé:

I innsiktsarbeidet utførte vi sammen med Opinion en større undersøkelse blant foreldre og barn. Her fant vi ut at 1 av 3 barn gruer seg for å lese høyt foran klassen. å lese er nøkkelen til både læring og glede og kan føre til store ting i livet, og ut fra dette lagde vi den kreative paraplyen og logoen “Lesing fører til store ting”.

I innsiktsarbeidet utførte vi sammen med Opinion en større undersøkelse blant foreldre og barn. Her fant vi ut at 1 av 3 barn gruer seg for å lese høyt foran klassen. å lese er nøkkelen til både læring og glede og kan føre til store ting i livet, og ut fra dette lagde vi den kreative paraplyen og logoen “Lesing fører til store ting”.

lesing-forer-til-store-ting-image-1-min
lesing-forer-til-store-ting-image-2-min
Løsning

I forkant av stuntet fant vi fire barn som kunne tenke seg å være med på audition til å være konferansier på barnebokprisen. Vi gav dem derfor et manus som de kunne øve seg på. I mellomtiden hyret vi inn tidligere programleder i NRK Super, Håvard Paulsen. Det var viktig å ha med en tillitsvekkende person som barna kjente igjen og følte seg trygg med. Da det endelig var klart for audition hadde vi skrevet litt om på manuset sånn at det handlet om dem selv og situasjonen de var i akkurat da. Et lite frampek på det som kom. Da sceneteppet til slutt gikk opp og de innså at de ikke var alene i rommet, kunne man formelig se gleden spre seg i ansiktene deres. En følelse som ble videreført i en to-minutter lang film som gikk viralt.

Det var viktig å planlegge dette nøye og utføre det med høyeste presisjon. Det var bare et sceneteppe som skilte deltakernes av audition og de rundt 100 menneskene i salen. Siden det var både voksne og barn i salen var det ekstremt viktig at lyden ikke avslørte dem.

Filmen fungerte som et startskudd på kampanjen og førte til flere presseoppslag. Blant annet i TV2 der noen av deltakerne sammen med representanter fra Ark kunne fortelle om sine favorittbøker, leseglede og utfordringer forbundet med det å lese høyt foran andre.

Kampanjen ble fulgt opp med et innholdsløp hvor vi intervjuet og tok portrettfoto av alle de nominerte forfatterne. Portretter av disse ble i tur og orden lansert på nettsidene til Ark, samt i sosiale medier. For å skape ytterligere engasjement rundt barnebokprisen fikk vi kulturminister Trine Skei-Grande til å være hoved-konferansier sammen med ett av barna. Det hjalp også på at hun hadde sett filmen i sosiale medier. I opptakten til utdelingen delte hun hyppige poster på Instagram Stories og Facebook om sin nær forestående opptreden, alltid med en link til filmen og viktigheten av gleden rundt lesing.

lesing-forer-til-store-ting-image-3-min
Resultater

Ved hjelp av et omfattende PR-arbeid fikk ARK oppslag hos både NRK, Dagsavisen og andre nyhetsformidlere. ARKs representant gjestet sammen med noen av barna fra filmen God Morgen Norge i et langt innslag. Der fikk ARK mikrofonstativet til å snakke om leseglede og bokprisen. Med den redaksjonelle dekningen av kampanjen nådde vi over 2,5 millioner nordmenn.

Filmen i seg selv skapte et enormt engasjement på Facebook og Instagram. Den ble delt hundrevis av ganger og bidro til å få i gang samtalen om å gi mestringsfølelse til dem som synes høytlesning er skummelt. Ved hjelp av egne sosiale medier nådde kampanjen 1,5 millioner nordmenn.

video-poster
Se prosjekt