08/17/2017

Valgflesk og griseprat

Hvordan havner stødige demokratier bygd opp av kunnskap og kløkt stadig vekk i klørne på politikere som i verste fall kan rive dem ned?

 

“The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.”

Sitatet over stammer fra Winston Churchill og dagens politiske klima krever at vi drar det frem igjen. Med tanke på Brexit og at Trump nå ligger faretruende godt an til å vinne valget i USA så ser det nemlig ut som om den gamle bulldog´en hadde et poeng. Min teori er at alt for mange rett og slett ikke er i stand til å sette seg godt nok inn i politikken til hvert enkelt parti og deres politikere. Når folk i såpass stort omfang også faller for enkel og ofte helt tom retorikk så legges grobunnen for mer eller mindre inkompetente politikere som ender opp med å ta helt katastrofale avgjørelser som til slutt rammer akkurat den samme gjengen som i første omgang stemte dem frem. Viktige politiske saker blir skjøvet til side og politikere blir PR-eksperter og retoriske guruer hvis mål er å tekke sin velgergruppe og andre i størst mulig grad. Fokus blir flyttet fra viktige saker til enkle ting som folk kan forholde seg til og som det er enkelt å spille på, om det er å snakke om bompenger og bensinpriser eller (ofte ubegrunnet) frykt rundt innvandring og integrering. Å drive et land og forholde seg til verdenssamfunnet er ikke enkelt og for å gjøre det er man nødt til å ta upopulære avgjørelser. Men disse sakene vegrer mange politikere å snakke klart og tydelig om for da faller de på meningsmålingene. I hvert fall hos folk flest hvis man skal bruke den betegnelsen.

Klarer man å skape splittelse og hat hos de store massene så er effekten mildt sagt kraftfull.

Jeg håper at majoriteten tar til fornuft i USA, men med Brexit friskt i minne så tar jeg ingenting for gitt. Og blir det Clinton som vinner så sitter vi uansett med vissheten om at litt under halvparten faktisk stemte på Trump. Denne høyst inkompetente, rasistiske og kvinnefiendtlige kandidaten. Dette sier meg at vi har med en ganske så negativ spiral å gjøre. En spiral som fores av politikere som spiller på hat og splittelse. Denne spiralen var også forspillet til krigen i Jugoslavia og Rwanda (for å nevne noen). Klarer man å skape splittelse og hat hos de store massene så er effekten mildt sagt kraftfull. Dette er makten og ansvaret som politikerne sitter på og som mange av dem vet å utnytte. Fullt lovlig i et samfunn hvor alle hatske utspill blir unnskyldt og bortsnakket med ytringsfrihets-kortet. Eller trump-kortet om du vil.

Markus Lind
​Kreativ Leder

SHARE this article

Leave a Reply

Se prosjekt